Sköldkörtel är ett organ som finns hos alla ryggradsdjur. Hos människan sitter den precis nedanför struphuvudet och består av två eller tre olika delar som kallas lober.
I sköldkörteln bildas hormoner, som skickas direkt ut i blodet. Hormonerna från sköldkörteln påverkar ämnesomsättningen i kroppen och cellernas utveckling. De behövs också för att kroppens organ, till exempel hjärnan, ska kunna utvecklas och växa.
Struma och Sköldkörtelcancer är två sjukdomar som kan drabba sköldkörteln. Struma betyder förstorad sköldkörtel och kan förekomma samtidigt med produktion av för mycket (hypertyreos) eller för lite hormon (Hypotyreos) – vilketi båda fallen leder till sjukdom.
Sköldkörteln är känslig för olika störningar och sköldkörtelhormonerna påverkar nästan alla kroppens funktioner, bl. a hur kroppen använder energi. Sköldkörtelhormonerna ansvarar för att styra ämnesomsättningen i kroppen, att upprätthålla kroppstemperaturen, att reglera kolesterol och styra humör för att nämna några exempel. Genom att undersöka specifika biomarkörer (som T3, T4, TSH och TPO) i dina blodprover kan vi dra slutsatser om din sköldkörtel utifrån typfallen att den är i ett tillstånd av ökad aktivitet (Hypertyreos), eller i nedsatt funktion (Hypotyreos) eller förhoppningsvis optimal funktion.
Ibland kan det vara svårt att fastställa vad som är normalt och sjukt även för erfarna specialister trots att fördjupade analyser genomförs. Värdering av eventuella symtom på underfunktion i sköldkörteln som t.ex. trötthet, förstoppning, viktökning, nedstämdhet och torr hud kan då vara avgörande. Underfunktion ger också förhöjda värden för kolesterol och triglycerider. Överfunktion ger andra symtom som t.ex. hög puls, svettningar, sömnsvårigheter, darrhänthet, viktnedgång, ökade tarmrörelser/lös mage, nervositet och ökad aktivitetsnivå.
Värden på TSH som håller sig inom referensområdet innebär oftast att sköldkörteln fungerar bra. Eventuella symtom är emellertid vägledande vid bedömningen särskilt om man ligger i gränszonen. Har man inga symtom men värdet ligger nära en referensgräns så är det klokt att kontrollera värdet vid ett senare tillfälle. Ett TSH-värde utanför referensgränserna bör kontrolleras av läkare. Tycker kroppen att sköldkörtelns produktion av sköldkörtelhormon är otillräcklig så skickas TSH ut ifrån hjärnan för att mana på sköldkörteln att tillverka mer hormon. Man ser alltså förhöjda värden av TSH vid underfunktion av sköldkörteln. Omvänt så pressas TSH ner till mycket låga värden om produktionen av sköldkörtelhormon är för hög.
Förutom TSH är nivåerna av själva sköldkörtelhormonerna T3 och T4 också vägledande – låga nivåer tyder på underfunktion och höga nivåer överfunktion. TPO är en test som kan visa att sköldkörteln angripits av immunsystemet vilket är den dominerande orsaken till underfunktion. Ett förhöjt TPO kan alltså ge värdefull information om orsaken till varför en underfunktion föreligger.