Trygg betalning med Klarna

60 provtagningsplatser

Prisgaranti

Om Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera normalt och att vi ska må bra. Vitaminer är nödvändiga för ämnesomsättningen och måste tillföras via födan då kroppen inte kan producera tillräckligt med vitaminer själv. D-vitamin är ett undantag eftersom det bildas i huden av solljus. Mineraler påverkar bl.a. nerv-/muskelfunktionen, skelettstyrkan och blodtryck. Mineraler behövs endast i små mängder men måste också tillföras via födan då kroppen inte kan producera dessa alls.

En allsidig kost innehåller normalt tillräckligt med vitaminer och mineraler med undantag för D-vitamin. Utan animalier kan kostintaget bli lågt av vitamin D. Brist på vitaminer och mineraler ger oftast symtom och symtombilden kan se väldigt olika ut.

Mineraler

Mineralämnen kallas grundämnen som finns i naturen och som är nödvändiga för levande organismer. Olika växter och djur behöver olika mineralämnen.

För människan är omkring 20 mineralämnen livsnödvändiga. Det rör sig om mycket små mängder, mindre än ett gram om dagen och oftast mycket mindre än så. De mineralämnen som vi behöver mest av är kalcium och fosfor, som bland annat ingår i skelettet och tänderna. Andra ämnen som vi behöver relativt mycket av är kalium, natrium och magnesium.

Ämnen som vi bara behöver lite av kallas spårämnen. Till dem hör järn, jod, zink och selen. Om vi äter normalt av all sorts mat får vi i allmänhet i oss tillräckligt av alla mineralämnen. Vitaminer räknas inte som mineralämnen. Det beror på att vitaminer är uppbyggda av en kedja av kolatomer. Vitaminer är alltså organiska ämnen. Mineralämnen däremot är oorganiska ämnen.

Motionerar du regelbundet, försöker äta rätt men har ändå krämpor eller känner dig trött och hängig? Det kan vara tecken på att du lider av mineralbrist. Kött innehåller rikligt med järn och zink vilket gör att de växtbaserade källorna blir viktigare om man är vegetarian. En ofta förbisedd faktor är att om man äter växtbaserad kost (till exempel soja, råris, baljväxter, fröer och nötter) så ser man ibland att det kan uppkomma brist på järn, zink och magnesium. Skälet är att fytinsyra finns bl.a. i skalet på nötter och frön och binder positivt laddade joner till sig. Problemet undviks om man blötlägger torkade produkter som till exempel nötter eller om man framställer bröd med surdeg, då försvinner fytinsyran.

Fler artiklar

woman sleeping on bed under blankets

Om Trötthet och sömn

Det är vanligt med sömnsvårigheter. Oftast är det inget du behöver oroa dig för. Det är inte farligt att då och då ha en natt

Om Spottkörtlar och pankreas

Amylas är ett enzym som omvandlar stärkelse till socker och finns i bland annat saliv och bukspott. Bukspottkörteln (Pankreas) bildar också hormoner, bland annat insulin,

endocrinologist, thyroid, gland

Om Sköldkörtelfunktion

Sköldkörtel är ett organ som finns hos alla ryggradsdjur. Hos människan sitter den precis nedanför struphuvudet och består av två eller tre olika delar som

Se alla artiklar

Prenumerera på liknande artiklar